Att tänka på när du startar en blogg

Alla kan starta en blogg. Det är varken kostsamt eller svårt att komma igång. Det finns dock en del att tänka på innan du startar en blogg. Framför allt handlar det att fundera på hur pass seriös du är med ditt bloggskrivande och om du i framtiden vill kunna ta betalt.

Gratis plattform vs eget webbhotell

När du startar en blogg måste du bestämma var din blogg ska ligga. Antingen väljer du en gratis plattform, som exempelvis blogg.se, eller ett eget webbhotell. De stora fördelarna med en gratis plattform är att det är enkelt att komma igång och det är kostnadsfritt. Detta alternativ passar dig som bara vill att bloggen ska vara en hobby. Däremot är den begränsad och du kan inte byta utseende på bloggen hur som helst. Dessutom kan annonser visas på din blogg utan att du kan kontrollera det.

Med ett eget webbhotell så betalar du, men oftast är det en relativt liten summa. Ett domännamn kostar cirka 100 kronor per år och ett webbhotell kostar cirka 100 kronor i månaden. Här kan du styra helt och hållet över designen och innehållet på din blogg. Du kan byta webbhotell utan att innehållet går förlorat. Att ha ett eget domännamn gör också din blogg mer personlig.