Bloggpionjärer

Det finns miljoner bloggar i världen, men det är enbart ett fåtal av dessa som har förändrat samhället eller den näringsgren som de är verksamma i. Bloggen har ändrat flera områden i samhället, oavsett om det gäller mode- och skönhetsindustrin, ekonomi eller nyhetsbevakning. Nedan följer exempel på bloggpionjärer som bidragit till förändring inom respektive näringsgren.

Chiara Ferragni – mode och skönhet

Italienska Chiara Ferragni är influensernas influenser. Många som startar en blogg har Chiara som förebild. Hon har lyckats bygga upp ett imperium kring sin blogg och andra sociala kanaler. Hon var en av de första modebloggarna som tidigt såg potentialen att bygga varumärken och marknadsföra till de egna läsarna. Hennes världskända blogg The Blonde Salad startade år 2009 och har mottagit de mest prestigefulla bloggpriserna. Forbes rankar hennes som den mest inflytelserika modebloggaren i världen.

Arriana Huffington – journalistik

Arriana Huffington har på många sätt ändrat journalistikens spelregler. Hennes extremt populära blogg Huffington Post lanserades år 2005 och är legendarisk. Bloggen var en först med att finansiera artiklar och inlägg med digitala annonser. År 2011 såldes bloggen till AOL för 315 miljoner US dollar. Idag är bloggen värderad över en miljard.