Internationella bloggar om politik och samhälle

Att blogga har länge varit ett populärt verktyg bland professorer, ekonomer, statsvetare och fler experter. Många politiker och politiskt sakkunniga insåg tidigt effektiviteten att kommunicera med läsare och väljare via en blogg istället för de traditionella kanalerna. För den som är intresserad av omvärlden är internationella bloggar ett bra komplement till tidningar och nyhetsbyråer. Nedan följer en lista på olika internationella bloggar som täcker in politik, omvärldsanalys samt olika geografiska områden.

Global Voices

Global Voices är egentligen inte en blogg utan en samlingsplats för bloggare, journalister, människorättsaktivister, akademiker och andra relaterade yrken. Här samlas bloggar, artiklar, nyhetssammanfattningar samt bloggsammanfattningar från olika länder. Global Voices skrivs på olika språk vilket gör att människor över hela världen kan ta del av inlägg från bloggar i andra länder än deras eget. Syftet med Global Voices är att utnyttja internets räckvidd och sprida åsikter och kunskap från de vars röster inte hörs så ofta i vanlig media. Fokus ligger på utvecklingsländer.

Freakonomics

Freakonomics är en populär blogg om okonventionell vetenskap. Tillsynes omöjliga frågeställningar besvaras av bloggarna Steven Levitt och Stephen Dubner med hjälp av ekonomiska verktyg, statistik och räknemodeller. Slutsatserna är ofta kontroversiella och ger läsarna insikt och ny kunskap. Bloggen har ibland gästskribenter som utgörs av experter inom olika områden. Bloggen har utvecklats till bästsäljande böcker och en podcast med hundratusentals lyssnare. Freakonomics passar läsare som är intresserade av ekonomi och samhällsfrågor och som vill få sig en tankeställare över hur världen ser ut idag.

UN Dispatch

UN Dispatch är en hemsida och blogg som bevakar och kommenterar FN och FN-relaterade frågor. Här samlas artiklar, faktakontroll, sammanfattningar och djupgående analyser om omvärldsfrågor. Texterna skrivs av ett stort antal frilansjournalister och bloggare från hela världen. Allt innehåll är på engelska och här finns även videos, podcasts och bilder.

Afrigator

Afrigator är en samlingsplats och plattform för över 1 000 bloggar, videos och podcasts från Afrika. Plattformen grundades 2007 i Sydafrika och har sedan dess spridits över stora delar av Afrika.