Presidenter som bloggar

Bloggar och mikrobloggar är populära och effektiva verktyg för politiker. De kan enkelt och informellt kommunicera med potentiella väljare och omvärlden. Bloggen kan liknas vid en form av nätverkande online. Denna form av kommunikation har visat sig särskilt viktig i valkampanjer. Nedan följer exempel på presidenter och politiker som bloggat eller mikrobloggat.

Barack Obama

President Barack Obama var en tidig förespråkare och användare av bloggen och mikrobloggen som kommunikationsverktyg. Under hans presidentkampanj år 2008 använde han sig ofta av skrivna inlägg, videos och livesändningar via den officiella kampanjbloggen samt mikrobloggen Twitter. Än idag är han an aktiv användare på Twitter där han fortsätter att ge sin syn på händelser runt om i världen.

Donald Trump

USA:s nuvarande president Donald Trump är en otroligt flitig användare av Twitter. Han skriver dagligen flera inlägg, så kallade “tweets”, vilket har gjort hans Twitterkonto till ett av de mest följda i världen. Nyhetssajter får ofta förstahandsinformation direkt från kontot och inte sällan har dessa tweets skapat kontroverser. Det är unikt att en president kommunicerar på detta sätt utan granskning eller mellanhänder. Inläggen från Trump är ofta känslosamma och handlar om alla möjliga ämnen. Flera av dessa inlägg har lett till diplomatiska kriser.