Vad är en blogg?

Nu för tiden känner de flesta till ordet “blogg”, men det var inte särskilt länge sedan det var ett nytt och okänt begrepp. Det råder en hel del skilda meningar om vad en blogg egentligen är. I förenklad mening är en blogg en dagbok på nätet, men en blogg är ofta mycket mer än så. Idag används bloggar på många olika sätt vilket gör begreppet svårdefinierat. Nedan ges en översikt av vad ordet blogg betyder, hur bloggar har utvecklats samt dess betydelse i samhället.

Ordets betydelse

Ordet blogg kommer från det engelska ordet weblog som oftast förkortas blog. På svenska kallas det även ibland för webblogg, webbdagbok eller webbjournal. Ordet weblog betyder ordagrant en dagbok eller journal online. I vardagligt tal säger man “blogg”. Den som skriver bloggen kallas för “bloggare” och de som läser bloggen benämns oftast som läsare, bloggläsare eller följare.

Bloggar då och nu

Den första bloggen startades år 1994. I Sverige slog bloggandet igenom på mitten av 2000-talet och sedan 2006 finns ordet med i Svenska Akademins ordlista. En blogg var ursprungligen en sorts dagbok på nätet, men idag finns det bloggar med andra syften, bland annat som journalistiska publikationer. Från början var det främst privatpersoner som utnyttjade denna kommunikationsform, men idag är det vanligt att även företag har bloggar för att informera och kommunicera med kunder.

En blogg är en form av massmedium där skribenten publicerar texter. Det spelar inte någon roll vad bloggaren skriver om, utan det är det enkla, informella och lättlästa formatet som definierar bloggen. Många som började blogga som privatpersoner skrev helt enkelt om sin vardag. Det som än idag karaktäriserar bloggar är att de är fokuserade på ett visst ämne och oftast har datumangivna inlägg. Det senaste inlägget kommer högst upp vilket gör att läsare ofta återkommer till bloggen för att läsa de nyaste inläggen. Detta genererar en, förhoppningsvis, trogen läsarskara och således trafik till bloggen. Ofta går det för läsarna att kommentera inlägg och på så sätt kan bloggaren kommunicera med läsarna. I övrigt kan utseendet och innehållet på bloggarna variera otroligt mycket.

Något som skiljer bloggarna idag från i början är att det nu är många som kan tjäna pengar på bloggen tack vare annonser och sponsrade inlägg. Vissa bloggar har så många läsare och trafik att bloggen är ett heltidsjobb. En av de största och mest berömda bloggarna i Sverige är bloggen “Blondinbella” som skrivs av Isabella Löwengrip. Till en början skrev hon enbart om sin vardag, men idag är bloggen navet i hela hennes affärsverksamhet som innefattar olika varumärken och investeringar. Tack vare hennes enorma och trogna läsarskara kan hon ta flera hundratusentals kronor för ett sponsrat inlägg. År 2018 utsågs hon till Näringslivets mäktigaste kvinna i Sverige. Hon var den första bloggaren som fått den utmärkelsen vilket är ett tecken på hur stor betydelse bloggar har fått i samhället.