Hur tjänar man pengar på en blogg?

Varje dag skapas det tusentals bloggar runt om i världen. De flesta av dessa startar som en hobby där bloggaren skriver om något intresse. Om bloggen lyckas få tillräckligt många läsare kan den utvecklas från en hobby till en professionell blogg. Det finns flera sätt att tjäna pengar på en blogg. Generellt sätt så genererar bloggen mer pengar ju fler läsare den har, men det beror även på vilket ämne som bloggen handlar om. Ett nischat ämne med relativt få, men trogna läsare kan innebära att varje läsare har ett relativt högt värde för annonsörer.

Annonser, affiliate länkar och sponsrade inlägg är de vanligaste sätten att tjäna pengar som bloggare. Bloggannonser har funnits länge, medan sponsrade inlägg och affiliate länkar har blivit allt vanligare de senaste åren.

Annonser & Google AdSense

Annonser innebär att annonsörer betalar för att synas på en viss plats på bloggen. Priset för annonser beror bland annat på storleken, placeringen och antalet visningar. En nischad blogg kan generellt ta mer betalt per visning eftersom läsarskaran förmodligen är mer homogen, vilket gör det lättare att rikta annonsen mot rätt målgrupp. Google AdSense är en annan form av annonser som är lätt att komma igång med. Bloggaren låter helt enkelt Google sköta försäljningen av annonserna och får betalt när läsare klickar på annonsen. Denna typ av annons sparar mycket tid för bloggaren i utbyte mot att Google tar en del av summan.

Sponsrade inlägg

Sponsrade inlägg innebär att ett företag betalar för att bloggar ska skriva om företagets produkter eller tjänster. Ofta inkluderar ett sponsrat inlägg en länk till företagets hemsida eller en rabattkod. På så sätt går det även att mäta hur många läsare som använder koden eller klickar på länken. Det är viktigt att bloggaren tydligt märker sponsrade inlägg med en inledande text som säger “Ett betalt samarbete med…”. Detta för att göra det tydligt för läsaren att inlägget är betalt av ett företag. Detta är är också lagstadgat i marknadsföringslagen och om bloggaren inte följer dessa regler kan hen bötfällas för smygreklam av reklamombudsmannen.

Affiliate länkar

Affiliate marknadsföring innebär att blogginlägget har länkar till en viss produkt. Om läsaren klickar och köper produkten får bloggaren en viss provision av summan. Precis som sponsrade inlägg måste affiliate länkar tydligt märkas ut i inlägget. Vanligtvis märks inlägget med “Innehåller affiliate länkar”.