Så skapar du en internationell blogg

Att blogga kan vara berikande på många sätt. Du kan bland annat skaffa nya vänner som delar ditt intresse, du kan påverka människor och du kan sprida kunskap och glädje. Tack vare internet blir vår värld allt mer global och det är möjligt att effektivt kommunicera med folk från hela världen. Bloggen är ett utmärkt verktyg för global kommunikation. Om du vill skapa en internationell blogg och nå folk utanför Sveriges gränser finns det vissa saker att tänka på.

Språket

Om du vill ha en internationell läsarkrets måste du tänka på vilket språk du skriver på. Engelska är det språk som dominerar bland internationella bloggar. Även om det är fler i världen som har mandarin och spanska som modersmål, så är det engelskan som dominerar som andraspråk. Därför är det en god idé att skriva bloggen på engelska för att nå ut till läsare över hela världen. Om du däremot riktar in dig mot ett visst geografiskt område eller talar fler språk kan du med fördel skriva på det språket.

För att bloggen ska vara internationellt framgångsrik med återkommande läsare ställs det höga krav på språkkvaliteten. Om du skriver på ett annat språk än ditt modersmål är det särskilt viktigt att du kontrollerar dina inlägg för misstag och språkfel. Det är även möjligt att skriva på ditt modersmål och därefter låta en professionell översättare skriva om dina inlägg till valfritt språk. Blogginläggen kan också publiceras på fler än ett språk.

Internationell bloggportal & Visibilitet

För att maximera den internationella räckvidden är det bäst att ha bloggen på en internationell bloggportal, som exempelvis WordPress.com, blogger.com eller tumblr.com. Även om läsarkretsen är större är får man komma ihåg att konkurrensen också är större. För att synas i det stora utbudet av internationella bloggar gäller det att sticka ut. Du kan också posta dina inlägg på andra sociala medier.