Vlogg & Mikroblogg

Förutom bloggen finns det även begrepp som “vlog” och “mikroblogg”. Precis som bloggen fungerar dessa som effektiva kommunikationsverktyg och används flitigt av såväl privatpersoner som företag och politiska ledare.

Vlogg

En vlogg är en förkortning för videoblogg. Till skillnad från en vanlig blogg där inläggen är i text och bild är vlogg-inläggen i rörligt format. Filmer och videos i olika format och längd publiceras på plattformar som Youtube, Instagram stories och Vimeo. En person som använder sig av denna kommunikationsmetod kallas för vloggare eller videobloggare. Precis som vid en blogg kan en vloggare dela med sig av sin vardag eller ett särskilt intresse. Det går att prenumerera på vloggar och således kan vloggaren föra statistik över antalet prenumeranter såväl som antalet visningar per video.

Mikroblogg

En mikroblogg är en blogg där antal tecken per inlägg är begränsat. Den största och populäraste tjänsten för mikrobloggande är Twitter där användare får skriva upp till 280 tecken per inlägg. USAs president Donald Trump använder dagligen twitter för att kommunicera personliga åsikter och politiska budskap till omvärlden. Det begränsade utrymmet gör att mikrobloggarna är lättlästa. Meningarna är ofta korta och bilder och videolänkar kan inkluderas i meddelandet. Det enkla, lättbegripliga formatet är anledningen till mikrobloggens popularitet.